Perioada de probă (Probezeit) în Germania

2020
septembrie 10

Ai obținut de curând un loc de muncă în Germania?

În contractul de muncă încheiat cu angajatorul german este specificată o perioadă de probă de câteva luni? Nu știi care sunt drepturile și obligațiile tale ca angajat pe durata acestei perioade?

Majoritatea angajatorilor germani optează pentru o perioadă de probă de 6 luni pentru noul angajat, perioadă în care atât angajatorul poate urmări evoluția angajatului, iar angajatul se poate decide dacă își dorește o colaborare pe termen lung.

De obicei, atunci când contractul de muncă prevede o perioadă de probă de 6 luni, este prevăzută și o perioadă de preaviz de două săptămâni.

În timpul perioadei de probă atât angajatorul poate încheia colaborarea fără justificare, cât și angajatul poate renunța oricând la noul loc de muncă.

Dreptul la concediul de odihnă în Probezeit

Pe perioada de Probezeit, angajatul are dreptul la concediu de odihnă. Pentru fiecare lună lucrată în cadrul companiei, angajatul va primi 1/12 din concediul anual. Angajatul nu are însă posibilitatea de a lua concediul de odihnă alocat pentru întregul an în această perioadă de probă.

În cazul în care contractul de muncă este încheiat în timpul perioadei de probă și angajatul nu a beneficiat de concediu de odihnă, acesta are dreptul la concediul de odihnă proporțional cu zilele lucrate. Angajatorul trebuie să ofere aceste zile sub formă de concediu plătit sau trebuie să compenseze în bani această perioadă.

Dreptul la concediu medical în Probezeit

Pe durata perioadei de probă orice angajat beneficiază de asigurare medicală.

În cazul în care angajatul are o problemă medicală, el trebuie să prezinte angajatorului un certificat care atestă incapacitatea sa de a munci (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung). În caz de boală, dacă angajatul are cel puțin 4 săptămâni fără întrerupere la noul loc de muncă, angajatorul trebuie să îi plătească acestuia până la 6 săptămâni de concediu medical.

Ți-au fost utile informațiile prezentate?

Distribuie articolul și altor prieteni!

Îți dorești să lucrezi în Germania sau într-o altă țară din străinătate?

La Silverhand ai posibilitatea de a lucra în 6 țări din Europa!

Află chiar acum cele mai noi oferte de muncă – https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la 0773 787 443 sau 0770 422 954

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro