Românii au cultura muncii în străinătate: câți cetățeni muncesc în afara granițelor țării?

2018
august 10

Aproximativ 55% dintre români își doresc să lucreze în alte țări, marea majoritate a acestora având sub 30 de ani și studii superioare. Această cercetare este realizată la nivel internaţional de către Bestjobs şi The Boston Consulting Group, pe un eșantion de 4.000 de respondenți din mediul urban.

La nivel global, topul celor mai atractive ţări în care candidaţii ar dori să lucreze este condus de: Germania ,Marea Britanie, Franța, Canada sau chiar Olanda.

Interesant este faptul că pentru prima dată şi ţara noastră apare ca destinaţie de muncă pentru sud-coreeni, israelieni, italieni, turci sau ghanezi.

Cel mai important motiv de plecare a locuitorilor noștri este dorința de a avea un trai mai bun, urmat de instabilitatea politică, potrivit autorilor studiului. Pe locul al treilea se află dorința de a avea acces la o educație mai bună sau la servicii de guvernare eficientă.

"Disponibilitatea de relocare a candidaților a scăzut semnificativ în ultimii ani, pe fondul îmbunătățirii condițiilor economice. Și totuși, în țări precum România, climatul politic și social reușește să influențeze tot mai mult decizia de mobilitate a forței de muncă, în contextul în care angajații își doresc nu doar siguranță financiară, ci și un mediu stabil și predictibil în care să trăiască", declară Mădălina Dan, Clients Manager în cadrul Bestjobs.

Cu toate acestea, în urmă cu 4 ani, 82% dintre românii școlați la orașe simțeau dorința de a părăsi România pentru oporunitățile din străinătate iar, în prezent, puțin trecut de jumătatea populației împărtășește această aspirație.

Din interviul unui post de televiziune cunoscut, aflăm că românii plecaţi în străinătate au reuşit o performanţă notabilă. Pe parcursul anului trecut, aceştia au trimis în ţară aproape 5 miliarde de dolari. Este, practic, un record al ultimului deceniu, după cum arată, un raport al Băncii Mondiale. Banii se regăsesc în consum, dar şi în piaţa imobiliară, pentru că cei mai mulţi cumpără case pentru bătrâneţe.

Reporterul întreabă: Aţi făcut o socoteală, cam câţi bani au trimis ei în ţară? 

Cuplul: Aşa o medie, dacă într-un an câştigă 35.000, ori 7, mai mult…cât ar veni, 280.000 de dolari.

Românii din străinătate cheltuiesc cea mai mare sumă pentru copii şi pentru a-şi lua locuinţe în țara noastră, pe care le văd ca fiind investiţii sigure şi rentabile.

De pildă într-un ansamblu rezidenţial din Braşov, jumătate dintre clienţi sunt din diaspora.

Un tânăr din Orșova susține că în timpul iernii orașul rămâne la un sfert din populația pe care o are în timpul verii, sezonul la care marea majoritate se întoarce înapoi în concediu. De altfel ne mărturisește faptul că s-au înălțat nenumărate construcții cu bani aduși din străinătate.

Pentru mulţi tineri, plecarea li se amână din motive precum: situația financiară foarte scăzută, lipsa cunoașterii unei limbi străine, neîncrederea în forțele proprii, teama de schimbare, necalificarea ori atașamentul față de persoanele dragi.

Potrivit unui raport al Biroului Federal German de Statistică, făcut public pe 1 august 2018, în Germania trăiesc 19,3 milioane de cetăţeni germani migranţi la orgine, dintre aceştia 859.000 fiind români. 

Neoficial, aproape 5 milioane de români sunt plecaţi în străinătate, iar oficial aproape 300.000 pleacă an de an, majoritatea definitiv.

 

 

                               

                      Te interesează un loc de muncă în străinătate?                                                

Echipa Silverhand îți pune zilnic la dispoziție noi oferte de muncă.

Poți să le urmărești accesând următorul link:

https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

De asemenea, ne poți contacta telefonic la: 

0772 228 893, 0770 344 966, 0770 422 954, sau 0773 787 443,

sau prin email

contact@silverhand.ro