Atunci când te muți în Germania sau locuiești deja acolo, însă urmează să te muți într-un alt oraș sau într-un alt land este obligatoriu să îți înregistrezi noul domiciliu.
În articolul de azi, Silverhand îți prezintă 3 lucruri esențiale de care trebuie să ții cont în momentul în care îți schimbi domiciliul.
1. Primul pas după schimbarea domiciliului îl reprezintă vizita la Biroul de înregistrare a reședinței (Einwohnermeldeamt). Aici trebuie parcurse mai multe formalități pentru a obține înregistrarea (Anmeldung).
Pentru a te înregistra ai nevoie de: carte de identitate/pașaport, formularul de înregistrare (se găsește pe site-ul web al autorității de înregistrare), certificat de închiriere (Wohnungsgeberbescheinigung) completat și semnat de proprietarul locuinței închiriate.
În cazul în care îți schimbi reședința în același oraș sau același land trebuie depusă o cerere de transfer (Ummeldung).
Schimbarea sau transferarea reședinței trebuie făcută personal. În unele landuri există posibilitatea înregistrării prin poștă, trimițând cererea pentru înregistrare completată și semnată, precum și o copie după actul de identitate.
Mai există posibilitatea de a fi înregistrat de o altă persoană împuternicită. Pentru acest lucru este nevoie de: cartea ta de identitate sau pașaportul tău, cererea de înregistrare completată și semnată, procură scrisă (care de obicei trebuie validată de notar), cartea de identitate a persoanei împuternicite și certificatul de închiriere (Wohnungsgeberbescheinigung).
În orice land al Germaniei înregistrarea domiciliului este gratuită.
2. Înregistrarea la noua reședință trebuie făcută în cel mult două săptămâni de la mutare. Dacă depășești termenul de înregistrare riști să te alegi cu o amendă. De obicei, amenzile pentru întârzierile de câteva zile sau săptămâni sunt cuprinse între 10 și 30 euro. Însă, dacă întârzierea este de câteva luni te poți alege cu o amendă de până la 500 euro.
În multe orașe datorită supraaglomerării primești o programare după o perioadă mai lungă de timp, astfel că există o „regulă de toleranță” fiind trecută cu vederea o întârziere de câteva zile sau săptămâni.
3. Ștergerea înregistrării domiciliului (Abmeldung) trebuie făcută doar atunci când te muți în străinătate sau te muți de la o reședință temporară la o reședință permanentă.
Au fost utile informațiile prezentate?
Dă un share și altor prieteni!
Ești în căutarea unui loc de muncă în Germania?
Ți-am pregătit noi oferte!
Accesează site-ul nostru și află cele mai recente oferte: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/
Telefon: 0773 787 443, 0771 236 319, 0771 398 352, 0774 483 064 Email: contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro