Începând cu 2 aprilie 2022, Germania a eliminat majoritatea restricțiilor legate de COVID-19. Acest lucru îi motivează pe români să călătorească mai mult, dar și să opteze pentru un loc de muncă în statul german.
Pentru a evita problemele financiare sau pe cele legate de căutarea unei cazări la sosirea în Germania, vă sfătuim să cautați din timp un loc de muncă, deoarece procesul de recrutare poate dura câteva zile. Majoritatea candidaților aplică pe diferite platforme de recrutare pentru un job în străinătate, însă mare atenție, deoarece nu toate agențiile sau persoanele care oferă locuri de muncă fac acest lucru într-un mod legal.
Înainte de a pleca spre noul loc de muncă din Germania sau dintr-o altă țară europeană, vă recomandăm parcurgerea următoarelor etape.
1. Verificarea agenției la Inspecția Muncii dacă este autorizată pentru a oferi locuri de muncă în străinatate.
I.T.M. poate oferi și informații de la ultimul control, dacă societatea a fost amendată sau au fost constatate abateri de la lege.
2. Evitarea anunțurilor de angajare postate de firme străine, neautorizate să recruteze din România.
Legea din România interzice oricărei firme străine să recruteze direct din România dacă nu a notificat înainte Inspecția Muncii. Un eventual abuz nu va putea fi investigat de autoritățile române dacă firma străină nu este înregistrată și în România. Site-urile de recrutare prezintă multe astfel de oferte.
3. Evitarea oricăror intermedieri de locuri de muncă prin persoane fizice.
Acestora nu le este permis să desfășoare activități de recrutare sau intermediere locuri de muncă, în acest caz amenzile pot ajunge până la 40.000 lei.
4. Verificarea recenziilor și experiențelor lăsate de alți lucrători pe platformele de socializare ale agențiilor.
5. Contractul de mediere trebuie să conțină informații detaliate legate de viitorul loc de muncă, inclusiv date despre cazare.
6. La cerere, agenția poate să prezinte și contractul său cu angajatorul străin.
7. În această perioadă, agențiile de recrutate trebuie să ofere candidaților și adeverința de lucrător transfrontalier emisă de angajator pentru a asigura trecerea granițelor de stat.
Legile pentru protecția cetățenilor români care lucrează în străinatate sunt temeinic gândite și oferă garanții candidaților și lucrătorilor, dacă sunt corect aplicate. Pentru a evita situații neplăcute și a profita de toate beneficiile oferite de economiile dezvoltate din vestul Europei, recomandăm prudență în alegerea ofertelor și o verificare temeinică a agenției înainte de plecare
Silverhand te ajută să găsești un loc de muncă legal în Europa!
Ai posibilitatea de a alege din sute de oferte: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/
Poți contacta recrutorii Silverhand telefonic la: 0773 787 443, 0770 422 954, 0774 483 064, 0772 228 893
Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro.