Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru toți europenii. Nașterea Mântuitorului Isus Hristos reprezintă prilej de sărbătoare în fiecare casă. Este sărbătoarea cu cele mai multe tradiții. În funcție de cultură și istorie, fiecare țară are tradițiile sale specifice.
În Germania, Crăciunul poartă denumirea de ,,Weihnachten” – ,,noapte solemnă” sau ,,Heiligenachten” – ,,noapte sfântă”. În prima duminică de Advent târgurile de Crăciun invadează piețele orașelor, dându-se astfel startul sărbătorilor de iarnă. În fiecare casă se regăsește ,,coroana de Advent” pe care se găsesc fie 4 lumânări care vor fi aprinse succesiv în fiecare duminică de Advent, fie 24 de săculețe cu dulciuri care vor fi degustate zilnic în familie. În Ajunul Crăciunului copiii nu primesc darurile de la Moș Crăciun, ci de la ,,Christ-Kind” (copilul Isus).
În Bulgaria, Crăciunul (,,Koleda”) începe la 12 noaptea, în seara de Ajun când fetele tinere pregătesc o pâine specială (,,Krava”) pentru al lor ,,Koledar” (colindător) favorit. ,,Koledarii” (colindătorii) sunt tineri necăsătoriți îmbrăcați în haine tradiționale, ținând în mână un ,,koledarka” (baston mare din lemn de stejar sculptat), care merg din casă în casă pentru a face urări și a primi darurile pregătite special pentru ei.
În Austria, tradițiile se aseamănă cu cele ale germanilor. Austriecii, la fel ca nemții, în timpul Adventului (Postul Crăciunului) confecționează o coroană din crenguțe verzi pe care o împodobesc cu fundițe și patru lumânări. Spre deosebire de nemți care aprind câte o lumânare în fiecare duminică din Advent, austriecii aprind câte o lumânare și cântă un colind în fiecare dintre cele 4 sâmbete ale Adventului.
Christ Kind (copilul lui Isus) este cel care aduce daruri copiiilor la fel ca în Germania. Principala masă în familie este cea din seara de Ajun când se mănâncă, de regulă, crap la cuptor ca fel principal. Nu se mănâncă altfel de carne deoarece Ajunul este considerat a fi post.
În Spania, sărbătorile de Crăciun încep la jumătatea lunii decembrie și se termină pe 6 ianuarie de ,,Ziua Regilor”. În seara de Ajun majoritatea spaniolilor merg la Misa del Gallo, slujba de la miezul nopții (,,slujba cocoșului”), denumită așa deoarece se spune că nașterea lui Isus a fost prevestită de cântecul unui cocoș.
Copiii spanioli nu primesc daruri de la Moș Crăciun, acestea fiind aduse pe data de 6 ianuarie de către regii magi atunci când este sărbătorită Epitafia ,,Festivalul celor 3 magi”.
În Finlanda, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului. În fiecare an Moș Crăciun își face intrarea la Helsinki. În Ajunul Crăciunului secretarul general al primăriei orașului Turku, aflat în sud-vestul Finlandei, proclamă public începutul Păcii de Crăciun, declarația fiind transmisă în toată țara la radio și televiziune.
În Franța, înainte de Crăciun fiecare casă este împodobită cu decorațiuni de sărbătoare. Masa de Ajun este cea mai importantă pentru francezi, este momentul în care familia se reunește. De pe masa tradițională nu lipsesc ,,la Buche de Noel” (o prăjitură de Crăciun în formă de buturugă), paharele de vin și diversele sortimente de brânzeturi. Moș Crăciun (Pere Noel) este cel care aduce daruri copiiilor în noaptea de Ajun.
În Grecia, cea mai importantă este slujba de Crăciun care începe la 4 dimineața în ziua de 25 decembrie. La întoarcerea de la biserică toată familia împarte miere, fructe uscate și Chistopsomo (,,pâinea lui Hristos”) – un fel de plăcintă cu nuci pe care o prepară gospodinele în Ajun.
Cadourile nu se primesc de Crăciun, ci pe 1 ianuarie de Sf. Vasile, acesta fiind cel care aduce daruri. În Ajunul Crăciunului, de Anul Nou și de Bobotează, copiii merg din casă în casă la colindat, cântând despre nașterea lui Isus, despre venirea unui nou an și despre botezul lui Isus.
Ești în căutarea unui nou loc de muncă, după perioada sărbătorilor de iarnă?
Silverhand dispune de oferte de muncă în mai multe țări din Europa.
Urmărește ofertele disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/.
Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0771 398 414, 0772 228 893.
Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro