Ziua Copilului este o sărbătoare cunoscută la nivel global, dedicată copiilor. Aceasta se sărbătorește în zeci de țări, însă la date diferite.
Cum a apărut Ziua Copilului?
Ziua Copilului a fost menționată pentru prima dată la Geneva în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925, unde 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. În urma conferinței, mai multe guverne au introdus ,,Ziua Copilului”.
Alte țări au adoptat această sărbătoare după ce în anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care sugera ca fiecare stat să dispună de o zi dedicată copiilor. Ziua de 20 noiembrie a fost declarată ca ,,Ziua Universală a Copilului”.
La data de 20 noiembrie 1958, Națiunile Unite au adoptat Declarația Drepturilor Copilului.
Când este sărbătorită Ziua Copilului?
Majoritatea statelor sărbătoresc Ziua Copilului pe data de 1 iunie, prima zi de vară. Ziua de 1 iunie este, de fapt, Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, însă în prezent este sărbătorită în mai multe țări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1950, în urma întrunirii Federației Internaționale Democrate a Femeilor de la Congresul de la Moscova (22 noiembrie 1949). Există însă țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda, unde Ziua Copilului este sărbătorită pe 22 noiembrie.
Ziua Copilului mai este sărbătorită pe data de:
- 12 noiembrie – în Brazilia
- 14 noiembrie – în India
- 5 mai – în Japonia
- 30 aprilie – în Mexic
- 23 aprilie – în Turcia.
Echipa Silverhand le urează copiilor de pretutindeni ,,La Mulți Ani” și o zi de 1 iunie cât mai frumoasă!