Skip to main content

Descoperă cele mai importante aspecte la mutarea în Norvegia

Bez kategorii

Regatul Norvegiei se numără printre țările preferate de români atunci când vine vorba de căutarea unui loc de muncă în străinătate. Cu o populație de aproximativ 5 milioane de locuitori și o suprafață de peste 385.000 km², Norvegia dispune de unele dintre cele mai bune sisteme administrative și economice, la nivel european. Capitala statului este orașul Oslo.

Mutarea în Norvegia

Orice cetățean al unui stat membru UE are dreptul de a locui și de a munci în Norvegia. Persoanele care vor locui sau vor lucra, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, trebuie să se înregistreze la Poliție în sistemul de evidență a populației.

  • Numărul ,,D”

Persoanele angajate cu contract de muncă legal dispun de un card pentru deducerea impozitelor. Cei care vor lucra mai mult de 6 luni vor primi un ,,Număr D”.

Pentru obținerea cardului de deducere a impozitelor este nevoie de următoarele documente:

  1. Pașaport sau card de identitate
  2. Contract de muncă
  • Codul personal de identificare

Orice persoană care se naște sau se stabilește pe teritoriul norvegian primește un număr personal de identificare (fødselsnummer), asemănător CNP-ului din România.

Muncitorii străini care urmează să lucreze în Norvegia, pentru o perioadă de timp mai mare de 6 luni, trebuie să meargă la sediul fiscal al localității pentru a obține acest cod de identificare.

Documentele necesare pentru obținerea codului de identificare sunt:

  1. Pașaport sau alt act de identitate
  2. Documente care atestă șederea, cum ar fi permisul de ședere pe 6 luni sau mai mult
  3. Documente despre perioada de ședere (ex. contractul de muncă pe o perioadă mai mare de 6 luni)
  4. Documente de închiriere/cumpărare a unei locuințe.

Obținerea cetățeniei

În Norvegia cetățenia poate fi obținută după 7 ani de ședere sau după 3-5 ani în cazul celor căsătoriți cu un cetățean norvegian.

Unul dintre criteriile pentru obținerea cetățeniei este cunoașterea limbii norvegiene. Persoana care dorește cetățenia trebuie să urmeze 250 de ore de studiu al limbii norvegiene și 50 de ore de studii sociale (cultură civică) și să treacă anumite examene de testare a cunoștințelor de limbă. Orice persoană ce obține cetățenia trebuie să aibă cunoștințe de bază despre limba, cultura și organizarea țării.

Această obligație se aplică tuturor imigranților cu vârsta cuprinsă între 16 și 55 de ani. Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 67 de ani acest lucru nu mai este obligatoriu.

Sistemul educațional

Dacă vă gândiți să vă mutați împreună cu familia în Norvegia, trebuie să știți că toți copiii trebuie să urmeze în mod obligatoriu minim 10 clase. Aceste studii  poartă denumirea de ,,grunnskole” și sunt echivalentul școlii primare și a gimnaziului.

Toți copiii ce locuiesc pe teritoriul norvegian, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, au dreptul și obligația de a fi înscriși într-o unitate școlară.

Primii 7 ani de școală (clasele 1-7) sunt considerați școala primară, iar următorii 3 ani (clasele 8-10) sunt școala secundară. După clasa a 10-a, copiii se pot înscrie la școala secundară superioară (liceul) ce durează 3 ani, iar mai apoi să urmeze studii superioare (universitare).

Orice copil cu vârsta până în 18 ani beneficiază de alocație. De asemenea, mai pot beneficia de alocație copiii cetățenilor unui stat membru UE care lucrează pe teritoriul norvegian. Valoarea alocației este de 970 NOK pe lună. În cazul în care în țara de origine copilul primește alocație, în Norvegia  se va plăti diferența – 970 NOK minus valoarea alocației din țara de origine.

Sistemul de transport

Permisul de conducere emis într-o țară membră UE este valabil și în Norvegia.

Dacă circulați cu o mașină înmatriculată în străinătate și nu pe teritoriul norvegian, trebuie înscrisă în evidența Registrului Central de Vehicule motorizate, astfel încât proprietarul să plătească taxele auto în Norvegia.

  • Regulile de circulație

Regulile de circulație sunt foarte stricte. Se pune mare accent pe verificarea vitezei, verificarea normelor de siguranță precum purtarea centurii sau existența scaunelor speciale pentru copii.

  • Transportul public local

Transportul public este foarte bine pus la punct (incluzând autobuze, feriboturi, trenuri). Operatorul de transport în comun din Oslo se numește Ruter.

Indiferent de mijlocul de transport folosit este mai ieftin să achiziționați biletul înainte de la chioșcurile amenajate în stații decât de la taxator.

Există mai multe tipuri de bilete (pentru o singură călătorie, pentru o zi) sau abonamente (săptămânale sau lunare). În cazul unui control, amenda pentru lipsa biletului de călătorie este de 750 de coroane.

 

Ți s-a părut interesant articolul nostru? Distribuie-l și prietenilor!

 

 

 

Te gândești să aplici pentru un loc de muncă în străinătate?

Silverhand îți aduce zilnic noi oferte de muncă!

Vezi ofertele de muncă accesând site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0771 398 352, 0770 422 954 sau 0774 483 064.

Prin email la: contact@silverhand.ro.

 

International Recruiting Experts