Descoperă regiunile istorice ale României

2018
noiembrie 29

Cu o populație de aproximativ 20 milioane de locuitori și o suprafață de peste 230.000 km², România cuprinde 9 regiuni istorice, 41 de județe plus municipiul București și 320 de orașe.

Fiecare regiune se caracterizează printr-o cultură, tradiție, istorie unică.

Transilvania

Transilvania (în latină – ,,pământul de dincolo de pădure”) este o regiune centrală a țării, înconjurată de arcul lanțului munților Carpați. Principalele orașe ale regiunii sunt: Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Cluj Napoca, Sebeș, Sibiu, Sighișoara, Târgu Mureș.

Orașele Brașov și Sighișoara sunt unele dintre cele mai cunoscute orașe românești la nivel european datorită stilurilor arhitecturale medievale.

Transilvania se caracterizează printr-un patrimoniu multietnic, fiind renumită pentru costumele populare tradiționale, arhitectura, gastronomia și festivalurile sale.

Bucovina și Moldova

Bucovina, numită și ,,Țara fagilor” este o regiune din nord-estul României, localizată între munții Carpați și râul Prut, în partea de nord a regiunii Moldova. Regiunea Moldova se învecinează în est cu Republica Moldova.

Cuprind împreună peste 4,5 milioane de locuitori, cele mai importante orașe fiind: Botoșani, Bacău, Galați, Iași, Piatra Neamț, Rădăuți, Suceava.

Cele 2 regiuni sunt unice datorită frumuseții peisajelor naturale, mânăstirilor, tradițiilor și istoriei locurilor.

Orașul Iași este considerat capitala culturală a Moldovei.

Banat și Crișana

Cele două regiuni formează frontiera de vest a țării. Crișana se învecinează cu Ungaria în nord, iar Banatul se învecinează cu Serbia în sud. Numele de ,,Crișana” vine de la cele 3 râuri principale ce străbat regiunea: Crișul Alb, Crișul Negru și Crișul Repede, iar numele de ,,Banat” provine de la ,,Ban”- lider militar al regiunii.

Principalele orașe ale regiunilor sunt: Arad, Timișoara, Oradea.

Banatul și Crișana sunt recunoscute pentru bogăția multiculturală datorată istoriei, aici existând o diversitate a comunităților: germani, maghiari, sârbi, croați.

Maramureș

Maramureșul este una dintre regiunile istorice ale României, recunoscută pe plan internațional pentru tradițiile și frumusețile sale naturale. Situată în nord-vestul țării, se învecinează cu Ucraina în nord. Principalele orașe sunt: Baia Mare și Sighetu Marmației.

Maramureșul este unic pentru satele vechi, unde tradițiile sunt încă păstrate de locuitori, costumele tradiționale, bisericile din lemn ale zonei și poarta artizanală tradițională.

Dobrogea

Dobrogea se află în partea de sud-est a țării. Numele regiunii provine de la ,,Țara lui Dobrotici” , după prințul Dobrotitsa/Dobrotici, care a domnit aici în anul 1325.

Cuprinde aproximativ un milion de locuitori, principalele orașe fiind: Constanța, Tulcea, Mangalia și Medgidia.

Este recunoscută datorită Deltei Dunării, rezervație naturală aflată în patrimoniul UNESCO, orașului Constanța – un oraș istoric mereu considerat un port major al Mării Negre și datorită stațiunilor de pe litoral.

Oltenia și Muntenia (Țara Românească)

Țara Românească este regiunea aflată în partea de sud a României. Râul Olt împarte regiunea în două: la est Muntenia și la vest Oltenia. Regiunea cuprinde capitala țării – București. Alte orașe importante sunt Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Ploiești, Târgoviște. În zonă există o populație de aproximativ 6 milioane de locuitori.

Este recunoscută pentru  arta și cultura străveche (de exemplu sculpturile lui Brâncuși din Târgu Jiu), dar și pentru frumusețea orașului București.

 

Pe data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României, se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Pe 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, cu România. Astfel, se creează un singur stat naţional.

Ți-a plăcut articolul nostru? Distribuie-l și altor prieteni!

Fii mândru că ești român!