fbpx

Legenda lui Moș Nicolae în alte colțuri ale lumii

2018
decembrie 06

Ziua Sfântului Nicolae, sărbătorită pe 6 decembrie, este una dintre cele mai mari sărbători creștine care există în majoritatea țărilor din Europa.

Sf. Nicolae era protectorul celor săraci, dar și al copiiilor, al marinarilor și victimelor judecăților nedrepte.

Numele Sf. Nicolae este legat de dărnicie, astfel că în seara de 5 decembrie toți copiii își lustruiesc ghetuțele pentru că Moș Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri. Celor cuminți le va aduce jucării, dulciuri, iar celor neascultători le va aduce o nuielușă.

Legenda și tradițiile de Sf. Nicolae diferă de la o țară la cealaltă.

În tradițiile românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, fapt ce simbolizează prima zăpadă, apără soldații pe timp de război, ajută orfanii și fetele sărace la măritat. La sate există obiceiul ca în ziua de Sf. Nicolae feciorii să se adune și să-și aleagă gazda unde vor repeta colindele pentru Crăciun și Anul Nou.

Cei mici își pregătesc ghetuțele în seara de 5 spre 6 decembrie pentru ca Moș Nicolae să lase cadouri în ele. În unele zone ale țării copiii lasă moșului apă și morcovi pentru calul său.

În Germania, Sf. Nicolae este văzut ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. În ajun copiii pregătesc o scrisoare prin care îi spun moșului toate dorințele. Se spune că Moș Nicolae are o carte în care a trecut atât faptele bune, cât și cele rele ale copiiilor. În funcție de cât de cuminți au fost copiii vor primi în ghetuțe dulciuri sau nuielușe, cartofi și cărbuni.

În regiunile din estul Franței, legendele spun că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș alături de Pere Fouttard (Moș Nuielușă) îmbrăcat în negru. Moș Nicolae este cel care lasă daruri în ghetuțe copiiilor buni, în timp ce Pere Fouttard le lasă cadou câte o nuielușă copiiilor neascultători.

În Olanda, legendele spun că Moș Nicolae vine pe mare, tocmai din Spania. El este însoțit de Zwarte Piet (Petru cel Negru) care îl ajută să împartă darurile copiiilor cuminți. Însă, dacă pe lista lui Moș Nicolae copilul este trecut ca neascultător, Zwarte Piet va lua darul pentru acesta înapoi în Spania.

În Austria, copiii îl știu pe Moș Nicolae ca fiind un episcop bătrân cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele bune sau mai puțin bune ale copiiilor. Moș Nicolae este cel care le lasă cadouri copiiilor buni, iar Krampus este cel care le lasă cadouri câte o nuia copiiilor răi.

În Italia, copiii așază seara pe o farfurie scrisorile în care își trec toate dorințele, promițându-i lui Moș Nicolae că în anul ce urmează vor fi cuminți. În dimineața de Sf. Nicolae în locul scrisorilor găsesc dulciuri. În anumite regiuni există și tradiția numită Rio delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Fetele tinere care urmează să se căsătorească primesc daruri, așa cum în legendele străvechi se spune că Moș Nicolae le-a dăruit celor trei fete sărace câte o punguță cu galbeni pentru a le ajuta să se căsătorească.

 

Ți s-a părut interesant articolul nostru? Distribuie-l și altor prieteni!

 

 

Ești în căutarea unui nou loc de muncă după perioada sărbătorilor?

Silverhand îți aduce noi oferte de muncă în diverse țări europene!

Urmărește ofertele de muncă disponibile pe site-ul nostru: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 344 966, 0771 398 414

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro