fbpx

Valabilitatea permisului de conducere în statele UE

2018
noiembrie 21

Cetățenii ce au permisul de conducere obținut într-un stat membru UE pot călători în celelalte țări ale UE fără niciun fel de restricții. Permisul de conducere este valabil și recunoscut de către oricare alt stat.

Dacă vă mutați într-o altă țară din UE nu este obligatorie schimbarea permisului. Puteți conduce fără niciun fel de problemă dacă:

  • permisul este valabil
  • ați împlinit vârsta legală de la care puteți conduce un vehicul de categorie echivalentă (atenție! Sunt categorii pentru care vârsta minimă legală diferă de la o țară la cealaltă)
  • permisul nu este suspendat, restricționat sau revocat în țara care l-a emis.

Atunci când permisul de conducere expiră trebuie reînnoit în țara în care persoana respectivă are reședința obișnuită.

Perioada de valabilitate a permisului de conducere este de:

  • 10 ani pentru: Belgia, Bulgaria, Croația, Estonia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Regatul Unit, Cehia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria
  • 15 ani pentru: Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Polonia, Slovacia.

Permisele provizorii sau temporare nu sunt reglementate la nivel european. Astfel, este posibil ca acesta să nu fie recunoscut în alte țări din UE. În acest caz, trebuie contactată autoritatea națională competentă din țara în care doriți să mergeți pentru a afla ce norme se aplică.

În cazul în care permisul v-a fost furat sau pierdut, într-o țară străină, trebuie contactată poliția locală și consulatul sau ambasada țării dumneavoastră pentru a raporta situația.

Consulatul va lua legătura cu autoritățile din țară care v-au eliberat permisul de conducere pentru a verifica dacă acesta nu este suspendat, restricționat sau anulat. Dacă totul este în regulă, veți primi un document provizoriu care vă permite să conduceți pentru o anumită perioadă de timp în țara în care vă aflați. Permisul va putea fi înlocuit doar în țara în care aveți reședința obișnuită.

Atenție! Dacă doriți să vă deplasați din țara respectivă într-o altă țară UE cu permisul provizoriu trebuie să vă informați asupra reglementărilor existente deoarece permisul provizoriu nu este recunoscut automat și în alte state din UE.

Pentru a obține un permis de conducere în UE trebuie:

  • să aveți reședința obișnuită într-o țară din UE
  • să aveți vârsta minimă legală
  • să îndepliniți criteriile medicale minime
  • să treceți examenul auto

Pentru categoriile AM (mopede), A1 (motociclete ușoare), B1 (cvatricicluri) vârsta minimă este de 16 ani.

Pentru categoriile A2 (motociclete standard), B, BE (mașini), C1, C1E (vehicule de mărime medie) vârsta minimă este de 18 ani.

Pentru categoria A (motociclete grele) vârsta minimă este de 20 ani.

Pentru categoriile C, CE (vehicule mari) și D1, D1E (microbuze) vârsta minimă este de 21 ani.

Pentru categoriile D, DE (autobuze) vârsta minimă este de 24 ani.

În unele țări din UE limitele de vârstă diferă, fiind mai mari sau mai mici sau pot exista unele cerințe suplimentare.

 

 

 

Ești în căutarea unui loc de muncă în domeniul transporturilor?

Intră pe site-ul nostru și vezi care sunt cele mai recente oferte în domeniu: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0770 344 966, 0772 228 893.

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro.