Skip to main content

Drepturile angajaților români în Germania

Nicio categorie

Orice angajat, indiferent de țara în care lucrează, trebuie să cunoască atât drepturile, cât și obligațiile, pe care le are la locul de muncă. În Germania, lucrează în prezent peste 450.000 de români. Dacă tocmai ai obținut un loc de muncă în Germania sau îți dorești să aplici pentru pentru un job, Silverhand te ajută să fii informat cu privire la drepturile tale ca angajat în statul german.

Iată câteva dintre cele mai importante drepturi:

  1. Dreptul la concediu anual de odihnă

În Germania concediul de odihnă este de 24 de zile lucrătoare pe an, zile care sunt plătite de angajator. Angajatul are dreptul de a-și lua concediul de odihnă în anul în curs sau, în condiții excepționale, în anul următor, dar numai în primul trimestru. Pentru tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani, care lucrează cu contract legal, durata concediului de odihnă poate fi prelungită cu 1-2 zile în funcție de condițiile de muncă și vârstă.

  1. Respectarea timpului de lucru și dreptul la odihnă

În Germania norma de ore lucrate, pentru un program de lucru de luni până vineri, este de aproximativ 40 de ore. Există însă domenii (ex. HoReCa, sănătate, transport) unde se lucrează sâmbăta și duminica. În aceste cazuri timpul de lucru săptămânal este limitat prin lege la o medie de 48 de ore, cel mult 60 de ore, însă cu o compensație de timp liber în săptămâna următoare.

Tot prin lege este reglementată și durata maximă a unei zile de muncă. O zi de lucru nu poate fi mai mare de 10 ore în timpul săptămânii (luni-vineri) și mai mare de 8 ore în weekend (sâmbătă-duminică).

Într-o zi de lucru de 6-9 ore, angajatul are dreptul la o pauză de 30 de minute. Dacă angajatul lucrează mai mult de 9 ore are dreptul la o pauză de 45 de minute. Pauzele pot fi împărțite în pauze mai mici de 15 minute. După o zi de lucru, timpul de odihnă trebuie să fie de cel puțin 11 ore. Legea prevede posibilitatea ca anumite persoane să aibă timp redus de muncă (ex. în cazul persoanelor cu handicap, femeilor însărcinate).

  1. Dreptul la zile libere pentru anumite evenimente familiale

Potrivit Legii civile federale și a înțelegerilor cu angajatorul, orice angajat străin poate beneficia de până la 5 zile lucrătoare libere în cazul unor evenimente familiale (cum ar fi căsătorie, nașterea copilului, deces în familie etc.). Aceasta este perioada maximă pe care angajatorul german o poate acorda.

  1. Dreptul la zi liberă

În Germania angajații nu au voie să lucreze duminica. Există sectoare în care se lucrează în schimburi, inclusiv la sfârșit de săptămână (ex. în restaurante, hoteluri, aeroporturi etc.), însă angajații beneficiază de zile libere în următoarea săptămână. Ceilalți angajatori, pentru a putea convoca angajații la muncă în ziua de duminică, sunt obligați să depună o cerere la „Amt für Arbeitsschutz und Sicherheitstechnik” cu 4 săptămâni înainte de efectuarea muncii. În acest caz, angajatul va beneficia de o zi liberă compensatorie în următoarele două săptămâni.

  1. Dreptul la protecția împotriva concedierii colective

Este menționat în Arbeitsrecht (Legislația muncii) că în companiile cu mai mult de 10 angajați se aplică legea cu privire la protecția împotriva concedierii colective de care beneficiază mai multe categorii de personal, dar și femeile gravide, angajații în concediu de maternitate/paternitate și persoanele cu handicap grav. Cu cât un angajat a lucrat mai mult într-o companie cu atât perioada de preaviz este mai lungă, perioadă pe care are obligația de a o respecta atât angajatul cât și angajatorul.

  1. Dreptul salarial în caz de boală

Dacă intervin anumite probleme de sănătate în cazul angajatului, angajatorul este obligat să-i plătească acestuia salariul complet timp de 6 săptămâni. Dacă durata bolii se prelungește pe o perioadă mai îndelungată casa de asigurări sociale de sănătate îi va achita salariatului 70% din salariu.

De asemenea, în momentul în care angajatul se îmbolnăvește are obligația de a anunța angajatorul și de a prezenta în termen de 3-4 zile o dovadă medicală.

  1. Dreptul la zile libere declarate sărbători publice

În Germania următoarele zile libere sunt declarate sărbători publice:

Neujahr (Anul nou)

Karfreitag (Vinerea Mare)

Ostersonntag (Duminica de Paște)

Ostermontag (Lunea Mare)

Tag  der Arbeit (Ziua Muncii)

Christi Himmelfahrt (Înălțarea Domnului)

Pfingstsonntag (Rusaliile)

Pfingstmontag (Rusaliile)

Tag der Deutschen Einheit (Ziua Națională)

1 Weihnachstag (Crăciun)

2 Weihnachstag (Crăciun)

Există anumite sărbători legale care diferă de la un land la celălalt.

 

 

Lucrează, prin intermediul Silverhand, în Germania și bucură-te de toate beneficiile unui contract de muncă legal, semnat cu angajatorul german!

Intră pe site-ul nostru și alege una dintre ofertele noastre: https://silverhand.ro/pentru-candidati/oferte-de-munca/

Contactează-ne telefonic la: 0773 787 443, 0771 398 352, 0772 228 893, 0774 4830 64

Trimite-ne CV-ul tău pe adresa de email: contact@silverhand.ro sau craiova@silverhand.ro.