Căutarea și găsirea unui loc de muncă în străinătate este de cele mai multe ori o sarcină anevoioasă și stresantă. Mutarea în străinătate reprezintă un vis pentru mulți dintre noi, dar dacă nu ai deja bani economisiți pentru a te întreține în timpul șederii, va trebui să găsești o modalitate de a lucra acolo unde intenționezi să te muți.
Pentru găsirea unui loc de muncă în străinătate există mai multe resurse care te vor ajuta să îți îndeplinești acest scop. De asemenea, trebuie să ții cont de următoarele lucruri dacă vrei cu adevărat să lucrezi în străinătate: abilitatea de adaptare la altă cultură, perseverență și atitudine pozitivă.
Modalități de găsire a unui loc de muncă în străinătate
În primul rând, munca în străinătate și mutarea acolo implică mai multe lucruri și decizii. Astfel, când decidem să lucrăm într-o altă țară, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte: țara unde vrem să mergem, unde găsim un loc de muncă, pentru cine să lucrăm și perioada de timp. Putem considera astfel că munca în străinătate este un proces amplu și am încercat să sintetizăm câțiva pași pe care să îi urmezi atunci când optezi pentru un job într-o altă țară.
Pasul 1: Țara de destinație unde să îți găsești un loc de muncă
Într-adevăr, țara de destinație este cel mai important factor de decizie atunci când te gândești să mergi să muncești într-o altă țară. Dacă preferi locurile cu vreme frumoasă tot anul poți alege Spania, Portugalia sau Cipru. Dacă banii sunt factorul de decizie, atunci Germania și țările nordice sunt cea mai bună opțiune.
De asemenea, un lucru important care trebuie menționat este nivelul de limbă pe care îl stăpânești în acel moment. Sunt multe țări europene unde cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional-mediu îți poate asigura șederea pe o durată mai mare de timp. Oricând poți începe cursuri de învățare și / sau perfecționare a limbii engleze sau altele. Important este să îți dorești acest lucru.
Pasul 2: Începe să cauți site-uri și conexiuni care oferă locuri de muncă în străinătate
În acest moment ar trebui să te gândești ce prieteni ai care lucrează deja în străinătate și te-ar putea ajuta cu sfaturi pentru găsirea unui loc de muncă acolo. Dacă în schimb nu știi pe nimeni și dorești să faci acest pas, este momentul să începi să cauți mai multe informații. În prezent, motorul de căutare Google oferă toate informațiile de care ai nevoie.
Site-ul europa.jobs este prima platformă europeană multilingvă care conectează lucrătorii (calificați și necalificați) cu angajatori din toate industriile. Acesta nu este doar un simplu portal unde agențiile de recrutare sau companiile în căutare de noi angajați adaugă oferte de angajare. Aici vei găsi tot ceea ce ai nevoie pentru a putea începe o nouă viață profesională, sfaturi, informații și ponturi legate de munca din străinătate. Diferitele versiuni lingvistice ale site-ului (poloneză, engleză, română) și traducerile automate ale anunțurilor de angajare, elimină bariera lingvistică și permit obținerea de locuri de muncă în țări unde înainte accesul era limitat sau imposibil.
Pe site-ul europa.jobs vei regăsi mereu cele mai noi oferte de muncă oferite de Silverhand.ro. Orice persoană interesată de un loc de muncă în străinătate poate aplica pentru unul dintre joburile disponibile.
europa.jobs oferă pe lângă anunțuri pentru locuri de muncă în străinătate și informații care te ajută să te pregătești pentru a locui și muncii în străinătate. Vei găsi printre altele detalii despre:
- salarii, mediu de lucru, costuri de trai din diverse țări europene
- sfaturi legate de documentele necesare pentru a putea lucra și a te muta în străinătate
- alte informații utile legate de viața și munca din străinătate.
Portalul europa.jobs oferă maximă siguranță pentru candidați și angajatori. Pentru candidați oferă locuri de muncă și informații verificate din toate țările europene, iar pentru angajatori oferă informații despre candidații care dețin calificările de care compania are nevoie.
Pasul 3: Apelează la o agenție de plasare a forței de muncă
Silverhand este o agenție multinațională de recrutare și consiliere în carieră. Face parte din Silverhand Group, prezent în 9 țări din Europa: Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Cehia, Croația, Serbia.
Din 2014 până în prezent, Silverhand.ro a ajutat mii de oameni să obțină un loc de muncă în străinătate, fără comision sau alte taxe de intermediere.
Silverhand.ro are oferte de muncă în țări germanofone (Germania, Austria) sau în țări unde se acceptă ușor și limba engleză (Olanda, Belgia, Norvegia, Islanda, Danemarca), în funcție de limba străină pe care o vorbești.
Pasul 4: Ține cont de oportunitatea unui transfer în cadrul companiei la care lucrezi
Dacă în prezent lucrezi pentru o companie mare, cu prezență și în străinătate, aceasta poate fi o opțiune de a găsi un loc de muncă în cadrul companiei, în altă țară decât cea în care lucrezi în prezent. Fiind deja angajat în cadrul companiei și cunoscând cultura acesteia, va fi mult mai ușor pentru tine să te adaptezi într-o altă poziție.
Pasul 5: Căută oferte de muncă cu pachet de relocare
Un factor de care poți ține cont atunci când vrei să îți găsești un loc de muncă în străinătate este acela că multe companii oferă pachete complete: locuri de muncă cu pachet de relocare. Este poate cea mai bună opțiune atunci când ești la început sau nu dispui de multe resurse financiare care să îți permită să te întreții o perioadă.
Pasul 6: Actualizarea conturilor de social media
Social media este una dintre cele mai valoare resurse pe care le poți folosi în zilele noastre. Oferă vizibilitate și reputație. Mulți dintre angajatorii la care ai adăugat CV- ul sau datele de contact pot verifica conturile de social media pe care le deții (profilul Facebook, Twitter, Instagram sau altele). Aici angajatorii pot descoperi mai multe informații și abilități despre tine.
Reține că, în prezent, dacă nu suntem vizibili online, nu „existăm”. Pe lângă CV-ul care trebuie să fie actualizat, aceste conturi ne pot ajuta să obținem locul de muncă dorit.
Pasul 7: Participă la târgurile de locuri de muncă
Târgurile de locuri de muncă sunt evenimente de care trebuie să profiți. Este o modalitate excelentă de a-ți arăta disponibilitatea și a te prezenta companiilor. În acest mod poți cunoaște mai multe despre compania respectivă și prezența acesteia în străinătate.
Poți primi rapid feedback legat de CV și chiar să fii acceptat imediat în postul pentru care ai aplicat.
Găsirea unui loc de muncă în străinătate va deveni mult mai ușoară și accesibilă urmând sfaturile de mai sus. Important este să începi de undeva.
Deși procesul de a găsi un nou loc de muncă în străinătate poate părea greu și lung, rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară.