Skip to main content

Traficul rutier în Germania – amenzile de circulație

Nicio categorie

Dacă urmează să călătorești cu mașina în Germania trebuie să știi că respectarea regulilor de circulație în trafic este extrem de importantă deoarece prin nerespectarea lor te poți alege foarte rapid cu amenzi destul de mari, puncte de penalizare și chiar cu suspendarea permisului de conducere.

Germania are o rețea de drumuri, cu o lungime de peste 231.000 de km, formată din: drumuri locale Kreisstraßen, drumuri regionale – Landesstraßen, drumuri federale – Bundesstraßen și autostrăzi – Autobahnen/Bundesautobahnen.

Autostrăzile sunt marcate prin semne de circulație de culoare albastră cu litera A și numere de la 1 la 99 (ex. A10, A813). Autostrăzile numerotate de la 1 la 9 sunt autostrăzi federale ce străbat teritoriul Germaniei, iar cele numerotate cu 2 sau 3 cifre sunt autostrăzi regionale. Drumurile federale sunt marcate cu semne de circulație de culoare galbenă cu litera B (ex. B14, B29). Drumurile locale sunt marcate cu semne de circulație de culoare albă cu litera L (ex. L64, L45).

Nerespectarea limitei de viteză – Geschwindigkeitsbegrenzung

Limita de viteză în localități este de 50 km/h, în afara localităților de 100 km/h, iar pe autostrăzi nu există limită de viteză. Este importantă respectarea semnelor de circulație care indică o limită de viteză pentru anumite zone.

Depășirea vitezei În localități În afara localităților
Cu până la 10 km/h 30 € 20 €
Cu 11-15 km/h 50 € 40 €
Cu 16-20 km/h 70 € 60 €
Cu 21-25 km/h 115 € 100 €
Cu 26-30 km/h 180 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile 150 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile
Cu 31-40 km/h 260 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile 200 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile
Cu 41-50 km/h 400 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile 320 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile
Cu 51-60 km/h 560 € cu suspendarea permisului pentru două luni de zile 480 € cu suspendarea permisului pentru o lună de zile
Cu 61-70 km/h 700 € cu suspendarea permisului pentru trei luni de zile 600 € cu suspendarea permisului pentru două luni de zile
Cu peste 71 km/h 800 € cu suspendarea permisului pentru trei luni de zile 700 € cu suspendarea permisului pentru trei luni de zile

Cu cât limita de viteză este depășită mai mult, cu atât amenda este mai mare, iar permisul poate fi suspendat până la 3 luni.

Pentru deplasarea pe banda pentru mașinile de urgență se primește o amendă de cel puțin 240 € și o lună de suspendare a permisului.

Oprirea și parcarea neregulamentară (Halten und Parken)

Pentru părăsirea mașinii fără a lua măsurile necesare pentru evitarea accidentelor (ex. tragerea frânei de mână) se primește o amendă de 15 €.

Oprirea în locuri interzise prin semne de circulatie și în stații de taxi se sancționează cu 35 €.

Dacă mașina este oprită pe banda de biciclete, se primește o amendă de 100 € și un punct de penalizare.

Parcatul în paralel, în afara zonei delimitate, dar și parcatul pe locurile prevăzute pentru persoanele cu dizabilități, se pedepsește cu 55 €, iar dacă este împiedicată și circulația, amenda ajunge la 110 €.

Parcarea pe două locuri de parcare se sancționează cu o amendă de 10 €, iar pentru parcarea în zonele pietonale se primește o amendă de 30 €.

Parcarea neautorizată într-o stație de încărcare pentru vehicule electrice (o nouă regulă rutieră) va avea ca rezultat o amendă de 55 €.

Nerespectarea culorii roșii a semaforului – Rote Ampel

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului este considerată extrem de gravă. În codul rutier german se face diferența între trecerea pe roșu simplă în care semaforul are culoarea roșie de mai puțin de 1 secundă și trecerea pe culoarea roșie a semaforului după mai mult de 1 secundă.

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului (până la 1 secundă) se sancționează cu 90 € amendă, iar trecerea pe culoarea roșie (peste 1 secundă) se sancționează de la 200 € la 360 €.

Depășirea incorectă – Überholung

Atunci când este realizată o depășire nu trebuie depășită limita de viteză, iar distanța față de vehiculul din dreapta trebuie să fie de minimum 1 metru.

Pentru depășirea pe trecerea de pietoni se primește o amendă de 80 €, iar pentru depășirea în zone unde este interzisă prin semne de circulație amenda este de 150 €.

Depășirea fără a fi respectată distanța față de vehiculul din dreapta se sancționează cu 30 €.

Conducerea sub influența alcoolului – Alkohol am Steuer

În Germania limita permisă este de 0,5 g/l alcool pur în sânge, cu excepția șoferilor care au sub 21 de ani și a șoferilor aflați în perioada de probă pentru care limita este zero.

Pentru conducerea sub influența alcoolului (peste 0,5 g/l alcool pur în sânge) la prima abatere se primește o amendă de 500 € și suspendarea permisului pentru 1 lună, la a doua abatare – 1000 € și suspendarea permisului pentru 3 luni, la a treia abatare – 1500 € și suspendarea permisului pentru 3 luni.

Gute Straßen! Beachten Sie die Verkehrsregeln!

Încă nu ai aflat cele mai noi oferte de muncă din Germania?

Atunci intră chiar acum pe site-ul Silverhand și aplică pentru una dintre ofertele disponibile

Contactează echipa Silverhand telefonic la 0773 787 443 sau 0770 422 954, prin email al contact@silverhand.ro sau cv@silverhand.ro.