Skip to main content

Viața în Norvegia: avantaje și dezavantaje

Nicio categorie

Plecarea și șederea în Norvegia 

Plecarea și șederea în Norvegia pot fi o alegere excelentă pentru persoanele care caută oportunități de muncă, educație, sănătate și bunăstare socială într-o țară cu un nivel ridicat de trai. Iată câteva informații utile pentru persoanele care doresc să se mute în Norvegia:

 1. Vize și permise de ședere: Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Norvegiei pentru o perioadă de maximum 90 de zile într-un interval de 180 de zile de la data primei intrări. Puteți călători pe teritoriul Novegiei fără nicio condiţie sau formalitate specială, cu excepţia cerinţei de a deține o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil. Cărţile de identitate româneşti emise înainte de anul 2009 și care nu specifică cetățenia română nu sunt recunoscute ca documente de călătorie în Norvegia.
 2. Limba: Limba oficială este norvegiana, însă majoritatea cetățenilor vorbesc și engleza fluent. Este util să înveți norvegiana pentru a putea interacționa mai ușor cu oamenii și pentru a înțelege cultura locală.
 3. Locuințe: Găsirea unei locuințe în Norvegia poate fi dificilă și costisitoare, în special în orașele mari. Este recomandat să apelați la ajutorul unui agent imobiliar sau să căutați pe site-urile specializate în închirieri. Silverhand asigură cazarea pentru toți candidații (gratuit sau contra cost) pentru a facilita mutarea în Norvegia și pentru ca aceștia să se concentreze doar pe locul de muncă.
 4. Costul vieții: Norvegia este o țară cu un nivel ridicat de trai, dar și cu costuri ridicate. Este important să vă faceți un buget realist și să luați în considerare costurile pentru chirie, transport, mâncare și alte cheltuieli.
 5. Sistemul de sănătate: Norvegia are un sistem de sănătate public gratuit și de calitate, dar poate fi dificil să obțineți acces la servicii medicale în unele zone rurale.
 6. Cultura și tradițiile: Norvegia are o cultură și tradiții diferite, iar adaptarea poate dura ceva timp. Este important să fiți deschiși și să vă implicați în activitățile locale pentru a vă integra în comunitate.

Este important să faceți cercetări și să vă pregătiți bine înainte de a lua decizia de a vă muta în Norvegia!

Avantajele șederii în Norvegia:

 1. Nivelul de trai ridicat: Norvegia este cunoscută pentru nivelul său de trai ridicat. Salariile sunt mari, iar serviciile și bunurile sunt de calitate înaltă.
 2. Sistemul de sănătate: Norvegia are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume. Toți cetățenii și rezidenții au acces la asistență medicală gratuită și de calitate.
 3. Educație de calitate: Norvegia are universități și instituții de învățământ de top, oferind educație de calitate la nivel mondial.
 4. Natură spectaculoasă: Norvegia este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cum ar fi fiordurile și munții, care oferă oportunități pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții, schi și alte sporturi.
 5. Cultură și istorie: Norvegia are o istorie bogată și o cultură diversă, care includ tradiții vechi și evenimente culturale moderne.

Dezavantajele șederii în Norvegia:

 1. Costurile ridicate: Costurile de trai în Norvegia sunt ridicate, inclusiv costurile pentru mâncare, cazare și transport.
 2. Limba norvegiană: Norvegia are o limbă oficială distinctă și, deși mulți norvegieni vorbesc engleza, este posibil să întâmpinați dificultăți în a comunica cu persoanele care vorbesc doar norvegiana.
 3. Vremea: Norvegia are ierni lungi și reci, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru persoanele care preferă climatul mai cald.
 4. Sistemul social: Norvegia are un sistem social bine dezvoltat, dar acesta poate fi diferit de sistemul social al altor țări și poate fi dificil să vă obișnuiți cu acesta.
 5. Integrarea în societate: Integrarea în societatea norvegiană poate fi dificilă pentru persoanele care nu sunt familiare cu cultura și tradițiile locale.

Șederea în Norvegia – exemple de cheltuieli

Cheltuielile pentru șederea în Norvegia pot varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi locația, tipul de locuință, stilul de viață, nivelul de venit și alți factori. Cu toate acestea, iată câteva cheltuieli estimate pentru o persoană care locuiește în Norvegia:

Chirie Chiria pentru o cameră sau un apartament poate varia între 5000 și 15000 de coroane norvegiene (NOK) pe lună, în funcție de locație și dimensiunea locuinței.
Alimente Costul alimentelor în Norvegia este ridicat, iar prețurile pot varia în funcție de locație și de alegerea produselor. Un buget lunar mediu pentru alimente ar putea fi de aproximativ 3000-5000 NOK.
Transport Transportul în Norvegia poate fi costisitor, în special în orașele mari. Costurile variază în funcție de modalitatea de transport (autobuz, tren, tramvai, taxi) și de locație. Un abonament lunar pentru transportul public poate costa între 600 și 1200 NOK.
Utilități Utilitățile, cum ar fi încălzirea, apa și electricitatea, pot fi costisitoare în Norvegia. Costurile variază în funcție de locație, dimensiunea locuinței și consumul de energie. Un buget lunar mediu pentru utilități ar putea fi de aproximativ 1000-3000 NOK.

Sursa – portalul de locuri de muncă europa.jobs

Care sunt taxele în Norvegia, pentru 2024?

În 2024, sistemul fiscal din Norvegia va continua să fie unul dintre cele mai complexe și cuprinzătoare din lume, cu o serie de impozite și taxe care se aplică la nivelul național, regional și local. În general, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate niveluri de impozitare din lume, dar acest lucru se reflectă într-un nivel ridicat de servicii publice și de bunăstare socială pentru toți cetățenii și rezidenții.

Iată câteva dintre taxele majore care se aplică în Norvegia în 2024:

 1. Impozitul pe venit: Impozitul pe venit variază între 22% și 38%, în funcție de nivelul de venit al fiecărei persoane. Persoanele cu venituri mai mari plătesc o cotă mai mare de impozit.
 2. Impozitul pe profit: Companiile care activează în Norvegia plătesc impozit pe profit la o rată de 22%.
 3. TVA: Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este de 25% și se aplică la majoritatea bunurilor și serviciilor.
 4. Impozitul pe proprietate: Proprietarii de imobile plătesc impozit pe proprietate la un nivel local și regional, în funcție de valoarea proprietății lor și poate fi cuprins între 0,1% și 0,4%.
 5. Accize: Unele produse, cum ar fi băuturile alcoolice și tutunul, sunt supuse unor accize suplimentare.

Este important să rețineți că acestea sunt doar câteva dintre taxele majore din Norvegia, iar nivelul de impozitare și taxe poate varia în funcție de situația fiecărei persoane.

Cauți un loc de muncă în Norvegia?

Ia legătura cu noi la la 0771 236 319, 0773 787 443 sau 0774 483 064!

Articole similare: